Lepaalla julkistettiin torstaina 15.8. Lepaan näyttelyn yhteydessä eri maaperätyyppien vertailuun tarkoitettu maakirjasto sekä mitattavan datan ja kuvien esittämiseen verkkosivu. Varsinainen maakirjasto koostuu yhdeksästä laatikosta, jotka sijaitsevat HAMKin Lepaan kampuksella.

Mitä tähän sisältyy

Jokaisessa laatikossa on kolme anturia asetettuna eri syvyyksille, jolloin nähdään sään vaikutus mittaustuloksiin esimerkiksi pinnan ja pohjan välillä. Antureiden lisäksi jokaisen laatikon yläpuolella sijaitsee kamera, joka ottaa kuvia päivittäin. Kuvien avulla nähdään kuinka laatikoihin istutetut kasvit kasvavat erilaisissa maaperissä, kun niitä on hoidettu samanlailla.

AVOINTA DATAA

Maakirjaston mittaustiedot ja otettavat kuvat ovat saatavilla avoimena datana rajapinnan kautta. Data on lisensoitu CC0. Rajapinnan käyttöä ei ole rajattu esimerkiksi api-avaimilla tai kutsujen määrän rajoituksilla. Rajapinnan Swagger-kuvaus löytyy osoitteesta http://api.maakirjasto.fi/   

pitkän aikavälin tarkoitus

Maakirjastoa on tarkoitus ylläpitää jopa 10 vuoden ajan, jolloin kerättävä mittausdata tulee entistä merkityksellisemmäksi. Näin ollen voidaan verrata eri vuosien tuloksia keskenään ja tämän avulla voidaan nähdä, millaisia muutosta maaperässä tapahtuu. Mittauksia voidaan tämän lisäksi käyttää myös opetuksen apuna materiaalina.

AvoinHäme-hankkeen sovellukehittäjä Juuso Saarinen on ollut mukana kehittämässä maakirjastoa. Maakirjaston verkkosivun löydät täältä: http://maakirjasto.fi

Kurkaa samalla myös Ylen kirjoittama juttu maakirjastosta:
https://yle.fi/uutiset/3-10919540

 

-Juuso