Hämeen ammattikorkeakoulun tietojenkäsittelyn aikuisopiskelijat Johan Asala, Jussi Porrassalmi ja Marika Nokso Thomsen keskittyivät heidän ICT-projektiyössään avoimeen dataan ja paikkatietoon sekä siihen liittyviin järjestelmiin. Tämä on hyödyllistä materiaalia AvoinHäme-hankkeen näkökulmasta ja haluamme jakaa sen myös teille.

PROJEKTITYÖN PÄÄMÄÄRÄ TIIVISTETTYNÄ

Päämääränä oli saada kasaan perusteellinen tietopaketti avoimesta datasta ja GIS-systeemeistä ja sitä hyödyntävistä ohjelmista.

Geographic Information Systems eli GIS

GIS on siis paikkatietojärjestelmä. Paikkatietojärjestelmän avulla voidaan tuottaa, tallentaa, hallita, analysoida ja/tai esittää paikkatietoa. Paikkatietojärjestelmä koostuu laitteistoista, ohjelmistoista, paikkatietoaineistoista, käyttäjistä ja käytänteistä.

gis_paikkatieto
 
KAIKILLE

Työ keskittyy kolmeen aiheeseen eli avoin data, GIS ja GIS ohjelmiin. Näistä kaikista on kirjoitettu maanläheisellä tavalla siten, että myös asiasta vähän tietävän on helppoa lukea aiheesta. Projektityön loppuosassa on myös hyödyllinen manuaali, jonka avulla kuka tahansa osaa ladata avointa geolokaatiodataa ja tehdä graafisia ja interaktiivisia karttoja ohjelman avulla.

Työ on kirjoitettu englanniksi. Suosittelemme lämpimästi tutustumaan siihen!

Lue koko työ tästä